Διαζύγιο διετούς διάστασης και συναινετικό

Standard

Α. ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ – Το γνωστό ως «αυτόματο» διαζύγιο

Πριν ψηφιστεί ο νόμος αρχικά για την τετραετή διάσταση, οι διάδικοι ταλαιπωρούντο για χρόνια στα δικαστήρια. Η αντιδικία των συζύγων έφτανε στο Άρειο Πάγο, οπότε όταν ψηφίστηκε αρχικά η τετραετή διάσταση ως προαπαιτούμενο για την έκδοση διαζυγίου, όλα τα ΜΜΕ ανέφεραν θριαμβολογώντας ότι ψηφίστηκε το «αυτόματο» διαζύγιο.
Ονομάζεται » αυτόματο» διότι απλοποιείται η διαδικασία καθώς εξετάζεται μόνο ο χρόνος της διάστασης και όχι οι λόγοι του κλονισμού του γάμου, που αν δεν αποδεικνύοντο, συνήθως από τον ενάγοντα σύζυγο, λόγω της σθεναρής άμυνας του άλλου συζύγου, μπορούσε ακόμα και να απορριφθεί η αγωγή μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα.

Β. ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Απαιτούνται δύο συμφωνητικά. Το ένα περί λύσεως γάμου και το έτερο περί επιμέλειας- διατροφής. Τα ανωτέρω τα υπογράφουν οι αιτούντες του συναινετικού διάδικοι. Η αίτηση του διαζυγίου εκδικάζεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο της τελευταίας κοινής κατοικίας τους, με την εκούσια διαδικασία. Πριν τη συζήτηση σου συντάσσεται ειδικό πληρεξούσιο σε συμβολαιογράφο για την παράσταση του δικηγόρου καθώς και την παραίτηση από τα ένδικα μέσα.

Στο συμφωνητικό ορίζεται ο χρόνος έναρξης της καταβολής της διατροφής, ήτοι από τον επόμενο μήνα της υπογραφής των συμφωνητικών ή μπορεί να καταβάλλεται με την απόφαση του διαζυγίου.

Αικατερίνη Φραγκιαδάκη
Δικηγόρος
Τηλ. επικοινωνίας 6974386276

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s