Θόρυβος

Standard

Αν γείτονας προκαλεί δυνατούς θορύβους παραβιάζει το 1003 ΑΚ, το οποίο ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να ανέχεται θορύβους  από το γείτονα μόνο όταν δεν είναι ουσιώδης η ενόχληση ή όταν είναι ουσιώδης, αλλά είναι συνηθισμένη στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο.
Το ουσιώδες κρίνεται με βάση το μέσο και κανονικό ένοικο και βάσει του προορισμού του ακινήτου, αν είναι κατοικία, γραφείο κλπ.
Οπότε αν π.χ. η πολύ δυνατή μουσική βλάπτει ουσιωδώς τη χρήση του ακινήτου ο κύριος, δηλ. ιδιοκτήτης, μπορεί να ασκήσει την αρνητική αγωγή του  άρθρου 1108ΑΚ και να ζητήσει την παύση και παράλειψη των θορύβων στο μέλλον.
Αν είναι μισθωτής προστατεύεται επίσης με την αγωγή της διατάραξης νομής, άρθρα 989 και 997 του ΑΚ.
Υπάρχουν δε, η Αστυν. Διαταξη 3/95 και η Υγειονομικη Διαταξη Α5/85 που αναφέρονται σε ώρες κοινής ησυχίας.
Ποινικά υπάρχει η δυνατότητα της μήνυσης, με το άρθρο 417 ΠΚ.
Επιπλέον για προσβολή της προσωπικοτητήτας, μπορούν να παρθούν ασφαλιστικά μέτρα,
για τη βλάβη.
Αν ο θόρυβος είναι τέτοιος που μπορεί να βλάψει την υγεία, ψυχική και σωματική, ο υπαίτιος παραβαίνει τη διάταξη του άρθρου 22§5β΄του Υγειονομικού Κανονισμού, όπως συμπληρώθηκε με την Γ1γ/6001/1967 Υγειονομική Διάταξη και τιμωρείται με φυλάκιση, ως πλημμέλημα, κατά τις διατάξεις του α.ν. 2520/1940 σε συνδ. με άρθρο 58 του Ν. 4075/2012 σχετ. ΓνωμΕισΑΠ 17/1999.

Αικατερίνη Φραγκιαδάκη

Δικηγόρος

Τηλ. επικοινωνίας 6974386276

Advertisement

3 σκέψεις σχετικά με το “Θόρυβος

  1. Κυρία Φραγκιαδάκη γεια σας!
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το ζήτημα του θορύβου και τα κατοικίδια ζώα. Εγώ και ο αδελφός μου έχουμε ένα σκυλάκι και – όπως είναι φυσιολογικό – γαβγίζει κάποιες φορές. Υπάρχει περίπτωση να μας κάνουν μήνυση; Δεν έχουμε δεχτεί κανένα σχόλιο από τους γείτονες και υπάρχουν κι άλλα σκυλάκια (δεσποζόμενα) στο δρόμο μας αλλά η ανάρτησή σας με προβλημάτισε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    Μου αρέσει!

    • Αγαπητή κυρία,
      οι αναρτήσεις μου στο παρόν ιστολόγιο είναι στα πλαίσια των επιστημονικών δημοσιεύσεων που μου επιτρέπονται από το νόμο.
      Σύμφωνα όμως με το Νέο Κώδικα Δικηγόρων του Ν. 4194/2013 ΦΕΚ Α’ 208/27.09.2013, όπως συμπληρώθηκε με τον Ν. 4205/2013 – ΦΕΚ Α’ 242/6.11.2013 και το άρθρο 82 «ΔΕΝ επιτρέπεται στο δικηγόρο να παρέχει τις υπηρεσίες του ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ»

      Μου αρέσει!

      • Σας ευχαριστώ για την απάντηση, ομολογώ ότι δεν γνώριζα τον νόμο αυτό και ασφαλώς δεν ήταν πρόθεσή μου να σας εκμεταλλευτώ, υπέβαλα το σχόλιο όπως κάνω και σε άλλα ιστολόγια. Ζητώ συγγνώμη αν σας ενόχλησα. Καλή σας ημέρα!

        Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s